De Kunst van het vragen stellen!

 

Praktische filosofie en Coaching gaan hand in hand: Hein Hoek, filosoof, en Hilde Veraart-Maas, coach, presenteren

De Kunst van het Vragen stellen

"Een goede vraag, dat geeft te denken!"

voor de eerstvolgende datum: neem contact met ons op.

 

Een goede vraag stellen? Dat valt in de praktijk lang niet altijd mee. Want inderdaad, dat geeft te denken.

In het ochtenddeel leert u op een speelse en serieuze manier welke soorten vragen er zijn, wat goede vragen zijn, hoe ze te formuleren, hoe naar de antwoorden te luisteren en welke vragen te vermijden. U weet de vraag achter de vraag op te sporen. Ook bevragingstechnieken en het belang van de binaire vraag komen aan de orde.

Er is ruim aandacht voor specifieke vraagtechnieken in een socratisch gesprek zoals de hedendaagse filosoof Oscar Brenifier ons die laat zien.

Hoe kunt u iemand er toch toe brengen om verantwoordelijkheid te nemen voor zijn eigen probleem en vooral: om zelf aan oplossingen te werken? U leert dit aan de hand van korte inleidingen en veel oefenen. Want in het middagdeel gaat u de confrontatie aan met de kracht van uw gedachten: uw overtuigingen en vooronderstellingen. Drie verschillende vormen van socratische vragen worden hierbij actief gebruikt.

Om te zien en ervaren wat de overeenkomsten en verschillen zijn tussen ‘het socratisch gesprek’ in de filosofische traditie en ‘het socratisch coachgesprek’ laten beide trainers, elk vanuit hun eigen discipline, zien hoe eenzelfde vraagstuk benaderd wordt. Verschillen de resultaten? Of zijn er juist veel overeenkomsten? We zullen het zien….

Resultaat:

  • U kent verschillende soorten vragen en weet wanneer een vraag geschikt is, of juist niet;
  • U weet de vraag achter de vraag te ontdekken;
  • U leert filosofische vragen stellen;
  • U bent in staat een vraagstuk te problematiseren en te conceptualiseren;
  • U bent in staat uw eigen vooronderstellingen en overtuigingen te herkennen;
  • U weet met behulp van socratische vragen uw vraagstelling vanuit nieuwe perspectieven te benaderen om tot verrassende oplossingen te komen.
  • U ervaart de verschillen tussen ‘het socratisch gesprek’ en ‘het socratisch coachgesprek’.

Kortom, een mooie mix van theorie en veel praktijk. Na afloop beschikt u over een gereedschapstas vol met vraagtechnieken, die u direct kunt toepassen in uw werk én in andere situaties.

 

Hein Hoek heeft na een lange loopbaan als marineofficier een licentiaat (doctoraal) filosofie behaald aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij ontdekte tijdens zijn studie dat filosofie vooral praktisch kan en moet zijn. Hij heeft opleidingen gevolgd als filosofisch consulent, socratisch gespreksleider en managementcoach en is zaakvoerder van Philocon Filosofische Consultancy, Rozendaal. (Philocon Filosofische Consultancy, Rozendaal, E: hein@philocon.com, T:+31 6 83 78 89 08, W: http://philocon.com.

Hilde Veraart-Maas (1954) is organisatiesocioloog. Na 22 jaar Human Resources Management heeft zij zich in 1999 zelfstandig gevestigd als HRM-adviseur, trainer en (team)coach. Zij heeft door de jaren heen het socratisch coachen verder ontwikkeld. Zij werkt vanuit het principe: 'je weet zelf het beste wat goed voor je is!' De kracht van gedachten staat in haar aanpak centraal en de methode bewijst vooral goede diensten als iemand zelf geen probleem ervaart. Zij schreef diverse boeken over socratisch coachen, niet alleen als coachingsmethode (2006), maar ook over de vele toepassingsmogelijkheden. Zij is Master Practitioner NOBCO EMCC.


Doelgroep
Het seminar is bedoeld voor iedereen die iedereen die anderen in het werk begeleidt. Het is interessant voor managers, externe/ interne coaches, P&O-adviseurs, loopbaanadviseurs, deelnemers / begeleiders intervisiegroepen, mediators en vertrouwenspersonen. Er zijn geen vooropleidingseisen. Wel wordt tijdens de training uitgegaan van een ruim voldoende beheersing van de reguliere gesprekstechnieken én van een ‘open mind’.

Werkwijze
Korte inleidingen en zelfwerkzaamheid wisselen elkaar af. Vooral voor oefeningen is veel tijd ingeruimd. Om die reden werken wij uitsluitend met kleine groepen. De oefeningen concentreren zich op werkgerelateerde problematiek.

Groepsomvang: minimaal 4, maximaal 10 deelnemers.

Locatie:

De training wordt gehouden in het Mövenpick Hotel Voorburg ****, Stationsplein 8, 2275 AZ Voorburg. Het hotel is zeer gunstig bereikbaar met openbaar vervoer en per auto. Het ligt direct aan het station Voorburg en aan de A12 (afslag 4).

T: 070 – 337 37 37.

W: www.moevenpick-voorburg.com

 

Kosten:

De prijs voor dit seminar bedraagt € 375. (exclusief 21% BTW.)

Inbegrepen in de prijs:

  • Verblijfskosten: consumpties tijdens de training en lunch
  • Materiaal: uitgebreide hand-out

 

Meer weten? Of aanmelden?

Neem gerust contact met ons op. Wij sturen u het aanmeldingsformulier graag toe. U kunt ons bereiken per email of telefonisch: 070 – 3201084.

 

Hebt u interesse in dit seminar, maar wilt u deze dag liefst in teamverband of binnen uw eigen organisatie volgen? Neem dan via een van bovenstaande adressen contact met ons op. Wij stemmen de mogelijkheden graag op uw specifieke wensen af.